Cadrul fizico-geografic

Din punct de vedere geografic comuna Grebănu este situată în partea central nordică a judeţului la interferenţa dintre Subcarpaţii Buzăului şi Câmpia Râmnicului. Suprafaţa comunei este amplasată în proporţie de 80% în zona subcarpatică şi doar 20 % este desfăşurată pe câmpia Râmnicului. Distanţele până la oraşele importante ale judetului sunt de 7 km faţă de municipiul Râmnicu-Sărat şi de 41 Km faţă de municipiul Buzău. Este oarecum retrasă faţă de principalele căi de acces din judeţ, drumul judeţean DJ 203 A fiind cel care face legătura cu DN 2 Râmnicu Sărat şi cu comuna Murgeşti în Valea Câlnăului. Accesul la linia CFR 500 este prin Râmnicu Sărat.

Din punct de vedere al așezării pe glob teritoriul comunei se situează la paralela de 45°22’33” latitudine nordică şi meridianul 26°58’53” longitudine estică, la altitudinea de 232 m deasupra nivelului mării.

Comuna se învecinează la nord cu comuna Topliceni, la sud cu comunele Ziduri şi Zărneşti, la est cu comunele Topliceni şi Valea Râmnicului, iar la vest cu comunele Racoviţeni şi Murgeşti.

Distanţe fată de principalele orate ale tării: Bucureşti 153 km-aeroport, Constanţa-port,vamă 329 km,Timişoara-vamă,aeroport 581 km.

Unitate teritorială medie a judeţului comuna Grebănu reuneşte şase sate, inclusive satul de reledinţă: Grebănu, Plevna, Homeşti, Livada mare, Livada Mică şi Zăplazi.